29.03.2024

Інформація про кінцевих бенефіціарних власників. Що подаємо з 11 липня 2021. Зразки заяв про бенефіціарів

Spread the love

!!! ЗМІНИ В  ЗВІТНОСТІ ПРО БЕНЕФІЦІАРІВ В 2023 році !!!

Зразки заповнення документів про кінцевих бенефіціарних власників 2023 (чинні з 01.05.2023)

 

Кому подавати (які юридичні особи, та хто уповноважений директор чи засновник подавати документи)

*    з 11.07.2021 змінено форми реєстраційних заяв (форми 2, 4, 6) — сторінка 2 доповнена рядками про характер впливу та відсоток складеного капіталу; виключена сторінка 3, в якій зазначалися юридичні особи-засновники, інші графи заяв не зазанали змін. Зразки заповнення заяв в цій статті розроблені до зазначених змін (отже, на сторінці 2 треба буде дозаповнити характер впливу) !!!

*  Стаття із Зразками заповнення заяви чинної з 11.07.2021 тут

Всі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) мають міститися відомості про кінцевих бенефіціарних власників  повинні подавати інформацію про бенефіціарів.

Отже, розберемося, які юридичні особи повинні подавати в залежності від періоду створення і організаційно-правової форми.

Відповідно до ч.4. р. Х ЗУ № 361 подати інформацію перший раз повинні юридичні особи зареєстровані до набрання чинності цим Законом, тобто до 28.04.2020.

В той же час відповідно до роз’яснень Мін’юсту подання інформації про бенефіціарів стосується юридичних осіб зареєстрованих до набрання чинності наказом від 19 березня 2021 року № 163, яким затверджено Положення про форму та зміст структури власності, тобто Мін’юст всупереч Закону № 361 визначив, що подають юрособи зареєстровані до 11 липня 2021 року.

Отже, юрособи зареєстровані до 28.04.2020 однозначно подають інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ).

Юридичні особи зареєстровані з 28.04.2021 по 11.07.2021 повинні самостійно визначитися як їм діяти по-закону, чи по-розясненню.

Не треба подавати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників юридичним особам таких організаційно-правових форм (виходячи з норм п. 9 ч. 4 ст. 9 ЗУ № 755):

  • політичні партії, структурні утворення політичних партій,
  • професійні спілки, їх об’єднання, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань,
  • творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок,
  • організації роботодавців, їх об’єднання,
  • адвокатські об’єднання,
  • торгово-промислові палати,
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків,
  • релігійні організації,
  • державні органи,
  • органи місцевого самоврядування, їх асоціації,
  • державні та комунальні підприємства, установи, організації.

В той же час не звільненні від подання інформації про бенефіціарів: громадські організації, благодійні фонди, кооперативи.

Відповідно до п.9 ч.2 ст.9 ЗУ № 755 у разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника, вноситься обґрунтована причина його відсутності.

Документи про кінцевого бенефіціарного власника подає уповноважений представник юридичної особи, громадського формування, тобто керівник або підписант зазначений в ЄДР, або особа повноваження, якої підтверджуються нотаріальною довіреністю (п. 8 ч. 1 ст. 1 та ч. 5 ст. 6  ЗУ № 755).

Коли подавати

Відповідно до ч. 4. р. Х Прикінцевих та перехідних положень ЗУ № 361 інформацію про КБВ треба подати протягом трьох місяців з дня набрання чинності Наказу № 163, яким затверджена форма та зміст структури власності,  тобто у період з 11 липня 2021 року по 10 жовтня 2021 року (включно).

Що буде якщо подасте інформацію про бенефіціарів після встановленого строку, по-перше, будете сплачувати адмінзбір (в 2021 р. — 680 грн.); по-друге, теоретично передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 166-11 КУпАП (детальніше розглянемо далі).

Адмінзбір

Не справляється у випадку подання документів в законодавчо встановлений строк з 11 липня 2021 року по 10 жовтня 2021 року.

Таке звільнення передбачено ч.1 ст. 36 ЗУ № 755: у разі якщо законами визначено строк для приведення у відповідність до них, адміністративний збір не справляється при внесенні змін до відомостей, у тому числі змін до установчих документів, у строк, визначений цими законами.

Якщо ж ви подаватимете документи після 10 жовтня 2021 року, або додатково будете вносити інші зміни до відомостей в ЄДР, то адмінзбір складатиме 680 грн. (подаєте оригінал платіжного документу, з мокрою печаткою).

Що подавати (чи треба повторно нотаріальну копію паспорта подавати)

Відповідно до роз’яснень розміщених на сайті Мін’юсту подавати треба

— заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) — форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи — громадського формування — форма 4;

— структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності;

— витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи — нерезидента в країні її місцезнаходження, — у разі коли засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент;

— нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, — для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи – резидента. 

Більшості юросіб (ТОВ, ПП) без нерезидентів, та інших юросіб у засновниках треба подати:

1. Заяву форма 2 (сторінки 1, 2*к-сть бенеф., 5 )

2. Структуру власності

3. Нотаріальну копію паспорту засновників, якщо паспорт книжечкой 

Можливо у випадку, якщо ви після 28.04.2020 подавали інформацію про бенефіціарів, в т.ч. нотаріальну копію паспорту (якщо паспорт не id-карткою!!!), то доцільно подавати Заяву форми 6 щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, але офіційно такої позиції Мін’юсту немає, тому подаємо Заяву форми 2 (крім ГО — форма 4).

Відповідно до роз’яснень Мін’юсту держреєстратори не повинні були вимагати нотаріальну копію паспорту до набрання чинності наказом № 163, а подавати нотаріальну копію паспорту потрібно буде вже разом із структурою власності з 11.07.2021 р.

В той же час більшість реєстраторів на підставі ст. 17 ЗУ № 755 вимагали нотаріальні копії паспортів засновників раніше, тобто тепер прийдеться повторно їх надавати. Але враховуючи, що законодавчої однозначності немає, це питання буде на розсуд держреєстратора, тому можливо різні реєстратори в різних містах будуть діяти по-різному.

Зразки заповнення документів про кінцевих бенефіціарних власників 2021

Заяви про кінцевих бенефіціарних власників 2021

На даний час на офіційному сайті Мін’юсту містяться зразки заповнення реєстраційних заяв, але відсутні варіанти Заяви форми 2 для оновлення інформації про бенефіціарів, та зразки Заяви форми 6 щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

Заяви можна скачати із сайт Мін’юсту як в Excel форматі, так і в PDF форматі. PDF формат як і Excel передбачає заповнення потрібних даних заяви в електронному вигляді.

Пропонуємо Зразок заяви про кінцевого бенефіціара за формою 2 (із заповненими сторінками: 1, 2 відповідно до кількості бенефіціарів, 5):

Форма 2 бенефіціари стор. 1 (чинна з 11.07.21)

форма 2 бенефіціари

Форма 2 бенефіціари стор.2 уч.1 (чинна з 11.07.21)

форма 2 бенефіціари

Форма 2 бенефіціари стор.2 уч.2 (чинна з 11.07.21)

форма 2 бенефіціари

Форма 2 бенефіціари стор.5 (чинна з 11.07.21)

форма 2 бенефіціари

Структура власності (схема кінцевих бенефіціарних власників)

На виконання п. 3 Положення № 163 Мінфін розробив і оприлюднив Зразки складання схематичного зображення структури власності. 

Наводимо Зразок структури власності підприємства  найпоширенішого і найпростішого варіанту прямого вирішального впливу фізичних осіб – бенефіціарів (засновників/учасників юрособи) (за Прикладом 1 Мінфіну).

структура власності

 

Куди подавати, чи можна Укрпоштою, або в електронному вигляді

Документи щодо кінцевих бенефіціарних власників подаються до:

— державних реєстраторів;

— ЦНАПів;

— нотаріусів, які здійснюють реєстраційні дії в ЄДР.

Відповідно до ст. 14 ЗУ № 755 та розділів II та IV Порядку № 395 документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви для державної реєстрації поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена.

п. 1 р. IV Порядку № 395  передбачено, що Заява в електронній формі подається за умови підписання її заявником з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри та у випадках, передбачених законом, за умови оплати послуг за державну реєстрацію в повному обсязі.

Заява в електронній формі подається заявником з долученням до неї оригіналів документів для державної реєстрації в електронній формі, передбачених законом.

У випадку, якщо відповідно до закону для державної реєстрації передбачено подання нотаріально посвідченого документа та/або документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи — нерезидента в країні її місцезнаходження, та/або нотаріально засвідченої копії документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, до заяви долучаються електронні копії таких документів, виготовлені шляхом сканування з накладенням кваліфікованого електронного підпису заявника.

Отже, документи про кінцевого бенефіціарного власника можливо подати поштовим відправленням (рекомендуємо в цьому випадку направляти через Укрпошту цінним листом з описом), але необхідно підписи на Заяві засвідчувати нотаріально. В такому випадку є ризик, що реєстратор відмовить у реєстрації, і тоді ви марно понесли додаткові витрати на нотаріальне засвідчення підписів на кожній сторінці Заяви. Щодо засвідчення нотаріально підпису на Структурі власності, то нормативно-правові акти не містять такої вимоги.

Щодо електронної форми, то на сьогодні юридичні особи – товариства з обмеженою відповідальністю мають можливість в електронній формі подати тільки документи для реєстрації ТОВ на модельному статуті (або перейти на модельний статут) за умови, що у засновників наявні паспорта у вигляді картки id. Інші реєстраційні дії юрособи не можуть здійснити в електронному вигляді. Сподіваємося, що до 11.07.2021 така технічна можливість з’явиться або на сервісі ДІЯ або Он-лайн будинок юстиції.

Штрафи

Застосування відповідальності за порушення порядку подання інформації про бенефіціарів передбачено ч. 4 ст. 35 ЗУ № 755,  п. 5-1 Порядку № 990,  Порядку № 395, ст. 166-11 КУпАП.

Статтею 166-11 КУпАП передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи у вигляді штрафу на керівника юридичної особи, від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 грн. до 51000 грн.

Чи будуть державні реєстратори застосовувати адмінштрафи за ненадання чи несвоєчасне надання інформації про кінцевого бенефіціарного власника в строк з 11 липня 2021 року по 10 жовтня 2021 року невідомо і малоймовірно. Так як процедура ще «сира», кількість юросіб велика, а адмінштрафи мають обмежений час для накладання.

Згідно ст. 38 КУпАП: адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частинах третій — шостій цієї статті.

Які подальші дії щодо інформування про бенефіціарів

В подальшому треба подавати інформацію про про кінцевих бенефіціарних власників:

1) щорічно протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації юрособи (ст. 17-1 ЗУ № 755);

2) при змінах в інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структурі власності протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення (ч. 22  ст. 17 ЗУ № 755);

3) при реєстраційних діях — при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (ч. 22  ст. 17 ЗУ № 755).

Оскільки нормативно-правовий акт, яким затверджено форму та зміст структури власності, був прийнятий у 2021 році, але строк оновлення інформації про бенефіціарів було подовжено до 11 липня 2022 то щорічне підтвердження відомостей про КБВ застосовується вже з 2023 року. Наприклад, якщо юридична особа зареєстрована 01 лютого, то обов’язок щодо подання документів відповідно до статті 17-1 Закону № 755, у тому числі заяви щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма 6), в неї виникає з 01 по 14 лютого 2023 року.

Для щорічного підтвердження інформації про кінцевих бенефіціарних власників наводимо Зразок заповнення заяви щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма 6).

Які нормативно-правові акти регулюють питання

1) Закон України 6 грудня 2019 року № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (ЗУ № 361) (ЗУ № 361 набрав чинності 28.04.2020).

Норми ЗУ № 361, що регулюють подання інформації про бенефіціарів:

— ч.4. р. Х Прикінцевих та перехідних положень ЗУ № 361: Юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

— п. 30 ч.1 кінцевий бенефіціарний власник — будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція.

Кінцевим бенефіціарним власником є:

для юридичних осіб — будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи (в тому числі через ланцюг контролю/володіння);

для трастів, утворених відповідно до законодавства країни їх утворення, — засновник, довірчий власник, захисник (за наявності), вигодоодержувач (вигодонабувач) або група вигодоодержувачів (вигодонабувачів), а також будь-яка інша фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність трасту (в тому числі через ланцюг контролю/володіння);

для інших подібних правових утворень — особа, яка має статус, еквівалентний або аналогічний особам, зазначеним для трастів.

Ознакою здійснення прямого вирішального впливу на діяльність є безпосереднє володіння фізичною особою часткою у розмірі не менше 25 відсотків статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи.

Ознаками здійснення непрямого вирішального впливу на діяльність є принаймні володіння фізичною особою часткою у розмірі не менше 25 відсотків статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи через пов’язаних фізичних чи юридичних осіб, трасти або інші подібні правові утворення, чи здійснення вирішального впливу шляхом реалізації права контролю, володіння, користування або розпорядження всіма активами чи їх часткою, права отримання доходів від діяльності юридичної особи, трасту або іншого подібного правового утворення, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування органів управління, а також вчинення правочинів, які дають можливість визначати основні умови господарської діяльності юридичної особи, або діяльності трасту або іншого подібного правового утворення, приймати обов’язкові до виконання рішення, що мають вирішальний вплив на діяльність юридичної особи, трасту або іншого подібного правового утворення, незалежно від формального володіння.

При цьому кінцевим бенефіціарним власником не може бути особа, яка має формальне право на 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі, але є комерційним агентом, номінальним власником або номінальним утримувачем, або лише посередником щодо такого права;

2) Закон України 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (ЗУ № 755).

Норми ЗУ № 755, що регулюють подання інформації про бенефіціарів:

— ч. 21 ст. 17: Юридичні особи повинні мати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності.

— ч. 22 ст. 17: Юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни.

Якщо зміни у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

— ч. 23 ст. 17: У разі виявлення юридичною особою неповноти або неточностей чи помилок у раніше наданій державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридична особа не пізніше трьох робочих днів з дня їх виявлення повторно направляє відкориговані відомості в порядку, передбаченому цим Законом.

— ч. 23 ст. 17: Форма та зміст структури власності встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, за погодженням з Міністерством юстиції України.

— ст. 17-1 Документи, що подаються заявником для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи:

  1. Для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника щорічно, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів подаються такі документи:

1) заява про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;

2) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

3) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи — нерезидента в країні її місцезнаходження — у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент;

4) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, — для фізичної особи — нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, — для фізичної особи — резидента.

ч. 4 ст. 35: Особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, а також у неподанні або несвоєчасному поданні державному реєстратору передбаченої цим Законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або його відсутність, несуть відповідальність, встановлену законом.

3) Положення про форму та зміст структури власності, затверджене наказом від 19 березня 2021 року № 163 та зареєстрований Мін’юстом 08 червня 2021 року за № 768/36390 (Наказ № 163, або Положення № 163) (Наказ № 163 набрав чинності 11.07.2021)

4) Наказ Міністерства юстиції України від 19 травня 2020 року № 1716/5 «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 травня 2020 року за № 454/34737 (наказ № 1716/5).

!!! Оновлені форми  заяв 2, 4, 6 у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29 червня 2021 року № 2320/5 !!! чинні з 11 липня 2021 року !!!

Форми та зразки заповнення заяв від Мін’юсту можна переглянути за посиланням.

5) Порядок здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 р. № 990 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 1125) (Порядок № 990).

Норми Порядку № 990, що встановлюють відповідальність за неподання інформації про бенефіціарів:

— п. 5-1. У разі виявлення під час здійснення контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації фактів неподання юридичною особою державному реєстратору визначеної Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань” інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи Мін’юст рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені такої юридичної особи (виконавчого органу), з вимогою щодо необхідності звернення такої особи у місячний строк до Мін’юсту для складення відповідно до законодавства протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене частиною шостою статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

6) Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 лютого 2016 р. за № 200/28330 (Порядок № 395).

Норми Порядку № 395, що встановлюють відповідальність за неподання інформації про бенефіціарів:

п. 19: У разі виявлення державним реєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, таким реєстратором не пізніше наступного робочого дня інформується про виявлення відповідних фактів територіальний орган Міністерства юстиції України за місцезнаходженням відповідної юридичної особи шляхом направлення відповідного листа.

7) Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП)

Норми КУпАП, що встановлюють відповідальність неподання інформації про бенефіціарів:

— ст. 166-11. Порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань

Неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи —

тягнуть за собою накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

8) Лист Міністерства юстиції України від 11 червня 2021 року № 5178/8.4.4/32-21 «Щодо затвердження Положення про форму та зміст структури власності».

 

АКТУАЛЬНО! ОНОВЛЕНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПІДТВЕРДЖЕННЯ БЕНЕФІЦІАРІВ 2022 тут, про:

1. Звіт про кінцевих бенефіціарів 2022: які документи і до якої дати треба подати?
2. Хто не подає відомості про кінцевого бенефіціарного власника?
3. Якщо в засновниках є росіяни, як вийти росіянину із засновників ТОВ?
4. Коли наступний Звіт про кінцевих бенефіціарів: термін подання підтвердження бенефіціарів (Зразок заповнення Форма 6 Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи)?
5. Чи можна подати інформацію про бенефіціарів в електронному вигляді чи в ДІЇ?
6. Штрафи за неподання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника 2022: не застосовуються

Добавить комментарий