19.03.2024

Інструкція для Біженця з України в Європу (Німеччина) 2022. Як повернутись в Україну з-за кордону?

Spread the love

1. Маршрут біженця до Європи (вартість, Центри біженців, харчування, ночівля)

 

  1. ‼️ Чи треба біженцям з України подавати Декларацію про доходи та сплачувати податки з отриманої допомоги в Німеччині чи інших країнах читайте тут  ‼️

Мій маршрут біженця з України до Європи тривав майже 4 дні:

20.05.2022 — ніч від Кременчука до Львову;

21.05.2022 – з Львову до Варшави (16:00 до 02:00), ночівля в Центрі біженців в Варшаві;

22.05.2022 – з Варшави до Жепін (Rzepin / Польща), до Берліну, ночівля в Центрі біженців Берліну;

23.05.2022 – з Берліну до Бремен (Німеччина).

Біженці з України: що потрібно знати. Як тільки ви задумалися як їхати українському біженцю до Європи, то вам краще самостійно дослідити, які країни приймають біженців з України 2022, варіанти поїздки, бо те, що було місяць назад вже може бути не актуально.

Я рекомендую добиратися спочатку до Львову, бо там ще працює багато волонтерів для біженців, і до кордону легко добратися (в т.ч. поїздом Київ – Перемишль).

В межах України безкоштовного проїзду в травні 2022 р. вже немає.

Тому з’ясовуємо варіанти добратися до Львову залізницею, автобусом, блаблакаром.

Львів: Найоптимальніший варіант – це поїзд, так як невелика ціна (мій варіант: з Кременчука до Львова, купе 550 грн. і зручно їхати (поїзд їде вночі, що дозволяє нормально виспатися). Для порівняння: вартість проїзду маршруткою / автобусом приблизно 2000 грн.

У Львові на залізничному вокзалі в травні 2022 р. ще дуже багато волонтерів, інформаційних пунктів, вказівників, стендів для біженців.

Біля вокзалу Львова працюють 3-5 наметів з безкоштовним харчуванням для біженців (дивляться паспорт, з якого регіону і тоді видають їжу).

На вокзалі в черзі з’ясувала, що до Перемишль Przemyśl /Польща (на сайті Укрзалізниці пишеться: Пшемисль) їздить поїзд, ціна приблизно 300 грн.

Від волонтерів (Центр Гуманітарної Допомоги «РТАК») дізналася, що є безкоштовні евакуаційні автобуси до Перемишля та до Варшави, і далі курсують евакуаційні автобуси до різних країн Європи (Німеччина, Нідерланди, щодо інших країн Данія, Франція, Італія, Швеція, Іспанія ін. – треба уточнювати актуальну інформацію).

dopomoga_bijenzyam_Europe
Допомога біженцям з України в Європі

Я планувала їхати до Німеччини (м. Бремен), тому подумала, що краще буде їхати спочатку до Варшави. Офіційна інформація щодо допомоги біженцям з України в Німеччині розміщена на сайті Deutsche Bahn (DB).

Волонтери зібрали людей до Варшави на великий автобус, і після 16:00 ми виїхали. На кордоні пробули близько 4 годин, до Варшави приїхали ніччю о 02:00.

Польща: У Варшаві функціонує Центр біженців з Укаїни, де можна було переночувати. Центр розміщено у великих торгівельних залах, наявні зручні розкладушки, ковдра, подушки, зубні щітки, пасти, ін.

Щоб прямувати далі до Європи, треба пройти в інший зал і з’ясувати за якими напрямками їздять безкоштовні автобуси, коли буде рейс, і зареєструватися на обраний маршрут. На час мого візиту (кінець травня 2022 р.) автобуси обслуговували напрямок до Німеччини та до Нідерландів.

Отже, зранку ДОБРІ ПОЛЯКИ (відношення поляків до нас дуже добре, неможливо описати словами, безмежну вдячність цьому дружньому народу за всю любов, турботу і допомогу українцям!!!) нас зібрали в автобус до Німеччини (вірніше до кордону в м. Жепін/ Польща), видали рюкзачок з подарунками: сухими харчами та предметами гігієни.

dopomoga_bijenzyam_avtobus_Polsha_Evropa
Безкоштовні автобуси для біженців з України до Європи

Станція на залізничному вокзалі Польщі в м. Жепін дуже маленька, вокзал не працює, працівників немає, тому орієнтуватися треба тільки по стендам з розкладом потягів і питати у місцевих. Враховуючи, що нас було багато і хтось знав польську, то спільними зусиллями ми з’ясували, що поїзд спізнюється та з’ясували на яку колію він прибуває.

Німеччина: З Польщі (м. Жепін) до Німеччини (м. Берлін) ми прибули після 19-ї години. В потязі ходять кондуктора, в травні 2022 проїзд був безкоштовний для українських біженців і ми пред’являли тільки загранпаспорт.

В Берліні вже біля виходу з поїзду ходили волонтери і орієнтували де Центр для біженців, куди підійти для консультації, або для подальшої подорожі.

Волонтери розміщені на 2-му поверсі вокзалу Берліну біля Макдональдсу. Також далі по коридору є зала з безкоштовною їжею для біженців (є вказівники).

Волонтери не всі знають російську/українську, якщо ви не знаєте німецьку/англійську, то краще шукати російсько/українсько мовних працівників.

plan_vokzal_Berlin_bijenzi_Ukraine
Допомога біженцям з України в Європі

З’ясувавши куди ви їдете далі, вам пропонують маршрут і на той час виписували безкоштовні білети #helpUkraine. Безкоштовний білет дозволяє користуватися тільки вагонами 2 класу, білет не містить конкретного поїзду, тому волонтер знаходить варіанти маршруту в додатку їх національної залізниці Deutsche Bahn (DB) і дає сфотографувати; інформація містить номер поїзду, напрямок, час, сектор, платформа, відправлення і прибуття, пересадки.

bezkoshtovno_bilet_Deutsche_Ukraine_bijenzi
Безкоштовний Білет для біженців з України в Німеччині

З 1 червня 2022 правила змінилися, тому треба буде з’ясовувати актуальну інформацію. З 1 червня 2022 діє білет за 9 євро для внутрішньо регіональних  переїздів по Німеччині.

Мені треба було до м. Бремен (Німеччина), враховуючи, що вже був вечір і добиратися ніччю в незнайоме місто в чужій країні, без знання іноземних мов – це складно, то я вирішила ночувати в Берліні в Центрі біженців Тегель.

Біля вокзалу Берліна розміщений великий білий намет для біженців з України. В цьому наметі можна безкоштовно поїсти, сходити в туалет, проконсультуватися, раніше роздавали безкоштовні пакети зв’язку для українців (зараз не роздають, орієнтують де можна їх отримати), поїхати на безкоштовному автобусі до Центру біженців Тегель.

entr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_vokzal_namet
Центр допомоги біженцям з України в Німеччині
Zentr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_stolova-scaled
Столова в наметі Центру допомоги біженцям з України в Берліні біля вокзалу
Zentr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_vokzal_stolova_namet
Столова в наметі Центру допомоги біженцям з України в Берліні біля вокзалу

В Центрі біженців Тегель (непрацюючий аеропорт в 15 хв. від залізничного вокзалу) вас обов’язково перевірять на ковід, потім реєструють і проводять до вашого ліжка. Ліжка двоярусні в поділеному на секції великому приміщені аеропорту. Постільна білизна ідеальна, також ви можете отримати безкоштовно предмети особистої гігієни, постійно є чай, кава, дорожній набір харчів. Облаштовані туалети, душ, є сніданки і обіди.

Zentr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_Tegel_ligka
Ліжка в Центрі допомоги біженцям з України в Берліні Тегель
Zentr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_Tegel_ligka
Постільна білизна в Центрі допомоги біженцям з України в Берліні Тегель
Zentr_dopomogi_bijenzyam_Berlin_Tegel_WC-Toilet
Туалет, душ в Центрі допомоги біженцям з України в Берліні Тегель

Зранку в мене був поїзд до м. Бремен (Німеччина), від Тегеля до залізничного вокзалу постійно курсує автобус. Всі переміщення по Тегелю супроводжуються волонтерами /працівниками (Центр біженців фінансується за рахунок державних коштів Німеччини). Після того, як вас зняли з реєстрації, працівники проводять вас до автобусів, що прямують до вокзалу. Вам завжди допомагають з багажем. Я поснідала в Тегелі (вірніше подивилася на сніданок, де були пакетики меду, шоколаду, паштету, булки, чай, кава) та біля вокзалу (тут вже були супи, бутерброди, яблоки, банани, чай кава). Відповідно до маршруту, який мені сформував волонтер і дав сфотографувати, я по вказівникам знайшла потрібну платформу, поїзди часто спізнюються, на табло було написано: «+30 minutes».

Vokzal_Berlin_tablo
Орієнтація по табло на вокзалі в Німеччині

В мене була пересадка в Гамбурзі. В Гамбурзі волонтерів дуже мало, тому треба самому орієнтуватися, дивитися на вказівники, табло.

До м. Бремену я добралася на 1 годину пізніше, після 15-ої .

Для того, щоб прогулятися по м. Бремену (це велике, гарне, туристичне місто), я за 3 євро поклала рюкзак в камеру зберігання (попередньо піддивившись у місцевих і перепитавши у «наших», як це зробити, і чим відрізняється камера за 5 євро від камери за 3 євро – розміром, тому прийшлося витягти частину речей з рюкзака і покласти їх поряд рюкзаком))

2. Пересування біженців з України в Німеччині (орієнтація на транспорті), зв’язок, Інтернет

Найпростіший і найзручніший спосіб пересування по країні – це потяг, це як метро, все просто і зрозуміло.

Скачуєте додаток національної залізниці Deutsche Bahn (DB), там вказуєте місто куди хочете добратися і час з якого починати пошук маршруту і додаток вам видає варіанти, обираєте найзручніший з точки зору часу, кількості пересадок, маршруту пересадок, інше.

Також в додатку є можливість обирати тільки регіональні поїзди (для цього треба пройти реєстрацію).

ikonka_dodatok_Deutsche-Bahn
Іконка додатку німецької залізниці Deutsche Bahn (DB)

До 1 червня 2022 пересування залізничними поїздами (2 класу) було безкоштовне. Незважаючи на наші уявлення, що німці педантичні і точні, виявилося, що поїзди спізнюються, дані поїзда плутаються, а консультації навіть на одному вокзалі в різних касах можуть відрізнятися. Тому ми стикнулися із ситуацією, що одні кондуктора вагонів вимагали безкоштовний квиток (тобто роздруківку, яку нам робили в інформаційному центрі DB «Reisezentrum»), інші тільки загранпаспорт; в одному місті до Амстердаму виписали безкоштовний квиток, в іншому місті оформили за 350 євро за 4-х осіб.

zina_bilet_Amsterdam_4 osib
Ціна Білета з Німеччину в Голландію

Тому звертаю увагу, що правила для біженців в нюансах неконкретні, тому перепитуйте, експериментуйте, пробуйте по різному. Так, ми питали у різних касирів, у різних містах, у різних кондукторів.

Amsterdam_bigenzi_proizd
Оголошення на вокзалі в Амстердамі щодо платного проїзду для біженців

В інформаційному центрі залізничного вокзалу DB «Reisezentrum», можна отримати безкоштовний квиток (до 1 червня 2022), який представляє собою роздруківку маршруту із зазначенням поїздів, напрямку, станцій, часу, пересадки, секції, платформи.

bezkoshtovniy_bilet_Bremen
Безкоштовний білет (роздруківка) для біженців з України в Німеччині
dodatok_DB Navigator_Deutsche Bahn
Додаток німецької залізниці (Deutsche Bahn) DB Navigator

Також в інформаційному центрі DB «Reisezentrum» ви можете купити квитки на потяг. Як зазначено на сайті DB, безкоштовний тільки проїзд для українських біженців до місця призначення, а якщо ви подорожуєте, то треба придбавати квиток (ціни на квитки +/- 100 євро).

З 1 червня 2022 проїзд регіональними поїздами складає 9 євро, цей квиток можна придбати в інформаційному центрі DB «Reisezentrum» або в автоматах.

В додатку DB або на роздруківці вам треба знайти номер платформи (якщо зазначено, то і секцію: A, B, C, D, E, F) час відправлення, номер поїзду (бажано зорієнтуватися які кінцеві станції поїзду, це полегшить орієнтацію), і дивимося на вказівники на вокзалі як вийти до необхідних платформ. Перейшовши до платформи, орієнтуємося по електронним табло, які розміщені впродовж всієї платформи. На табло зазначається: номер поїзду, секції, напрямок, час відправлення (можливо час спізнення).

Vokzal_Berlin_tablo_platforma
Табло на платформі вокзал Німеччина

На поїзді на першому вагоні спереду і на віконцях вагонів електронні написи номеру і напрямку поїзду. На електронному табло та у вагонах зазначається клас вагонів (нам потрібен 2 клас).

В поїзді в кожному вагоні є табло, на якому пишеться наступна станція, і ви можете зорієнтуватися коли вам виходити. Якщо назви станцій схожі, чи у вас сумніви чи правильно ви зорієнтувалися, то краще спитати у пасажирів показавши на роздруківці, яка станція вам потрібна.

Також дуже допомагає Гугл мапс, крім того, що там ви також можете задати маршрут і час з якого треба робити пошук, ви можете відслідковувати станції пересування онлайн і зрозуміти коли вам виходити..

Для пересування по місту також рекомендую користуватися Гугл мапс, інформація адекватна і відповідає дійсності. В м. Бремен курсують електрички і автобуси. Для українців безкоштовні, достатньо пред’явити паспорт.

Отже, для пересування в Німеччині вам потрібен додаток DB, орієнтація по табло і вказівникам, Гугл мапс, і звичайно, Інтернет! В інших країнах Європи, наприклад, в Голландії регіональні поїзди не завжди пишуть інформацію на поїздах і в поїздах (номер, маршрут поїзда, станції), тому питайте у людей і слідкуєте по Гугл мапс за рухом по станціям. Аналогічна ситуація з регіональними автобусами Голландії, крім того автобусний маршрут передбачає більшу кількість пересадок, що ще більше ускладнює подорож.

Щодо зв’язку, то на початку війни в Німеччині видавали безкоштовні пакети зв’язку на вокзалі, в травні 2022 їх не роздавали, але безкоштовні пакети зв’язку для біженців з України ще діяли, для отримання треба було підійти в певні магазини за адресою, яку зазначали волонтери в Центрах біженців. Тобто актуальну інформацію краще дізнаватися безпосередньо в Центрах біженців на час приїзду.

Я користувалася мобільним Інтернетом Київстару (мій пакет: Домашній Інтернет), який передбачав 15 ГБ Інтернету. Більшість пакетів Київстару (наприклад: передплата 75 грн.) не надають пільгового роумінгу, тому краще завчасно дізнатися можливості вашого пакету і перерахувати достатньо коштів (не менше 300 – 500 грн.) або дізнатися які ще варіанти послуг роумінгу пропонує Київстар.

Мій пакет Водафону не пропонував пільгового роумінгу, для мене він був запасний, про можливості вигідного роумінгу краще дізнаватися у оператора.

Але без Інтернету в чужій країні без знання мови дуже важко, Інтернет – це і ваш навігатор, і ваш перекладач, і ваш порадник.

3. Соціальні виплати біженцям. Адаптація. Відношення населення

Інформація зібрана від біженців. Найбільші виплати біженцям з України в Німеччині, наприклад, в червні 2022 на 2 осіб дитина-інвалід і мама 869 євро, 1 дорослий – 350 євро. У Франції 3 дорослих 1 дитина – 1170 євро. Нідерланди (Голландія), Словаччина – 200 євро.

Швидкість оформлення різниться не тільки в країнах, а і в межах країни, тобто в одному регіоні Німеччині оформили допомогу за один тиждень, в іншому більше одного місяця. Суми також можуть відрізнятися. А ще, Німеччина вас вразить повільністю і паперовою бюрократією, ви усвідомите, що наша ДІЯ і Приват24 з Моно це нанотехнології для Німеччини, і що після 14-ої години ви не зможете вирішити якісь питання в держустановах. Отож, Україна – прогресивна, трудолюбива країна!

Найбільш розвинена система допомоги біженцям все ж таки в Німеччині.

В Голландії приїхавши на вокзал ви не побачите ні волонтерів, ні вказівників, біженцями опікується Червоний хрест, який знаходиться на вокзалі вхід з вулиці. Якщо в Польщі, Німеччині для біженців завжди є кава, чай, вода, то в Червоному хресті в Голландії все строго, ви зайдете до Центру біженців тільки у випадку, якщо ви плануєте залишитися в Голландії і будете реєструватися там як біженець. В Голландії пошук житла здійснює держава, зазвичай це житло по типу гуртожитку. Безкоштовного проїзду як Німеччині чи Польщі там немає.

В Німеччині пошуком житла займаються і соціальні служби і ви самостійно.

В Польщі дуже турботливо ставляться до біженців (звичайно з часом зменшується ступінь турботи, але поляки досить уважні). В Німеччині відношення нейтральне, але соціальні фактори сприятливі (матеріальні виплати, пільговий проїзд, житло, робота). В Голландії – прохолодне ))

В Німеччині в транспорті і в приміщеннях треба носити маски (респіратори з ступенем захисту FFР2), їх на шляху вашого прямування видають волонтери.

Якщо ви хочете по подорожувати країнами Європи, то безкоштовного проїзду немає, тому краще попередньо все дізнавайтеся з офіційної інформації тієї країни, куди хочете поїхати, а краще з багатьох джерел. І враховуйте, що так як інформація дуже швидко змінюється, то навіть працівники вокзалів і волонтери не завжди володіють і надають однакову та актуальну інформацію. Так наприклад, поїздка до Амстердаму з Бремена 80 євро, а з Оснабрюка (Osnabruck) дали безкоштовні білети. Назад з Амстердаму і переміщення по Голландії вже платно.

4. Як повернутися в Україну біженцю

Мій маршрут біженця з Європи до України тривав 4 дні:

28.05.2022 – з Бремену до Берліну (Німеччина), ночівля в Центрі біженців Берліну;

29.05.2022 – з Берліну до Перемишля (Польща) з пересадкою в Франкфурт Одер (Німеччина), ночівля в Центрі біженців Перемишлі;

30.05.2022 – з Перемишля до Львова;

30.05.2022 – 31.05.2022 зі Львова до Кременчука (з 19:00 до 10:00).

Вхід безоплатно, вихід – платно! Як повернутися в Україну з Німеччини. Волонтерських евакуаційних автобусів немає, поїзд платно. Тобто ви зможете, наприклад, по Німеччині регіональними потягами (безкоштовно до 1 червня 2022, і за 9 євро з після цієї дати) добратися до кордону з Польщею (наприклад Жепін /Rzepin), але в Польщу вже треба придбавати квиток.

Німеччина: Свій маршрут я будувала від м. Бремен (Німеччина) і в Гугл мапс, і додатку Deutsche Bahn (DB), внесла потрібну дату, час і обрала найбільш зручний маршрут, з точки зору часу в дорозі, кількості пересадок і місць пересадок.

Для спокійної поїздки я беру безкоштовний квиток за своїм маршрутом (вірніше роздруківку) в інформаційному центрі DB «Reisezentrum» (каси вокзалу) м. Бремен (Німеччина). На касі я показую працівнику в додатку телефону Deutsche Bahn (DB), маршрут, який я хочу. В моєму випадку, працівник формує мені безкоштовний квиток, але з іншим маршрутом. Я на російській мові питаю чому цей маршрут і показую різницю між маршрутом в додатку DB і роздруківкою, яку працівник сформував. Мені попався не самий добрий працівник, тому він робив вигляд, що мене не розуміє, хоча важко не зрозуміти, якщо я показую, що час відправлення на роздруківці і в додатку різниться. Відповідь була зрозуміла, безкоштовно він видав мені на регіональні потяги (RE), а мій маршрут передбачав також поїзди Інтерсіті (ІСЕ). Як показала практика, то в іншій касі мені могли б видати і мій маршрут.

Враховуючи зміни до мною запланованого маршруту, який став повільніший, я вирішила, що мені краще їхати через Берлін і заночувати в Центрі біженців Тегель, і вже там з’ясовувати яким чином далі прокладати маршрут до Польщі, що платно, що ні.

В Берліні я була ввечері, волонтери на вокзалі в Берліні сказали, що ввечері до Польщі ви не уїдете, приходьте вранці. Отже, я вже вдруге  переночувала в Тегелі (хоча була свідком, коли українця перепитували чому він вдруге ночує, бо це ж не готель, після пояснення питання знялося).

Зранку я поснідала в наметі для біженців біля вокзалу Берліну і взяла в дорогу яблуко, банан і смачний бургер.

Волонтер пояснила, що маршрут по Німеччині до Польщі безкоштовний, але те що стосується проїзду по Польщі треба буде з’ясовувати у провідників та дала роздруківку варіантів маршруту.

Pamjatka_povernenna_Ukraine
Пам’ятка як повернутися в Україну з Німеччини
Pamjatka_povernenna_Ukraine_pitanna
Пам’ятка як повернутися в Україну з Німеччини (відповіді на питання)

Українок бажаючих виїхати було дуже багато, отже, в мене знайшлася попутниця.

Польща: В нас була пересадка в Frankfurt Oder (Німеччина), там волонтери зорієнтували, на який потяг сідати і сказали що це безоплатно, але все ж таки на території Польщі краще дізнаватися точну інформацію у поляків.

Ми сіли на поїзд ЕС 57 від Frankfurt Oder (Німеччина) до Перемишля / Przemyśl (Польща) без білетів. Протягом години з’явився провідник і польською мовою сказав, що за проїзд треба заплатити, і пояснив, що це актуальні зміни що береться плата 17 євро за перетин кордону.

Ця сума не передбачала місце у вагоні, тому ми стояли в коридорі і сідали тільки коли з’являлися вільні місця.

Так ми доїхали до Варшави в 22:00 с запізненням на 1 годину.

В Перемишлі нам треба було вирішити два питання: взяти квиток в Україну (до Львова, Києва) і знайти ночівлю.

Щодо квитків, то черги до кас на вокзалі величееееезні, Приват24 не дає можливість придбати квиток з Перемишля до Львову. І мені допомогло спілкування з попутчиками, виявилося, що на сайті Укрзалізниці легко можна придбати квиток на цей поїзд (вартість 286 грн.).

Раніше в Перемишлі Przemyśl /Польща був Центр для біженців, де можна було переночувати.

Zentr_dopomogi_bijenzyam_Przemysl
Центр для біженців Перемишля с.Медиця (Медика)

Питаємо у волонтерів, три волонтера дали різну інформацію, в підсумку з’ясували, що Центр для біженців є, але його перенесли за місто с. Медиця Медика) і що туди довозять мікроавтобусом. Ми чекали годину, мікроавтобус вміщує тільки 8 осіб, а бажаючих приблизно 30 осіб, і чекати 1-2 години в дощову погоду не дуже приємно. Тому взяли таксі на 4-х за 20 євро, тобто кожному обійшлося по 200 грн. Таксист нас завіз не туди, і прийшлося ще самим гуглити і шукати де ж той Центр біженців.

Zentr_dopomogi_bijenzyam_Przemysl
Центр для біженців Перемишля с.Медиця (Медика)

В Центрі (спортзал спортивної школи) ми переночували і вранці вже організовано централізовано поїхали великим автобусом. Ми поїхали раннім автобусом до вокзалу Перемишля, бо дізналися, що посадка на поїзд в Перемишлі передбачає митний контроль, тому треба добавляти ще годину на проходження митного контролю (він дуже спрощений, фактично передбачає тільки пред’явлення загранпаспорту, але займає час).

Україна: Тепер розуміючи, коли я буду у Львові я онлайн придбала квиток до Кременчука (купе 860 грн.).

****Я постійно знайомилася з новими попутчиками, крім того, що це окремий кайф і задоволення, це ще взаємодопомога, полегшення орієнтації в дорозі, є на кого залишити валізи коли йдеш в туалет. А українців в Німеччині та і в взагалі в Європі дуже багато!

 

Корисні статті для біженців:

1. Чи треба біженцям з України подавати Декларацію про доходи та сплачувати податки з отриманої допомоги в Німеччині чи інших країнах читайте в статті  Декларація Біженців з України за 2022 рік: Чи Потрібно Подавати? Що буде якщо не подати?

2. Як Біженцям з України Оформити Закордонний Паспорт в Європі (Німеччині, Польщі)

Добавить комментарий