19.03.2024
ЄСВ рахунки

Звіт з ЄСВ за 2020 рік для ФОП єдинників. Як відобразити пільги?

Spread the love

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що Законом № 1072 (діє із 10.12.2020 року) передбачені послаблення у сплаті ЄСВ для окремих платників.

Тимчасово звільнені від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платники ЄП першої групи «за себе» за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року.

Крім того, якщо суб’єкт підприємницької діяльності, який не отримував доходу в грудні 2020 року та основний КВЕД є у відповідному Переліку, то такий суб’єкт звільняється від обов’язку визначити базу нарахування, а також суму ЄСВ, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. А отже і у річному звіті з ЄСВ (Додаток 5) за березень-травень та грудень 2020 року не зазначає мінімальну суму ЄСВ. Йдеться про ФОП — загальносистемників.

Отже, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди березень, квітень, травень, грудень 2020 року у зв’язку з карантином, показники графи 3 таблиці 1 Звіту з ЄСВ (форма № Д5 (річна)) заповнюють наступним чином:

— ФОП на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, — в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають середньомісячний оподатковуваний дохід. Його визначають діленням річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ;

— ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, — в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць;

— членами фермерського господарства — в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають середньомісячний оподатковуваний дохід. Його визначають діленням річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню ПДФО, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ.

Проте, у графі 4 таблиці 1 Звіту з ЄСВ в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень, грудень 2020 року) проставляють прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ, заповнюють на загальних підставах.