19.03.2024
DIA_TOV_FOP

Реєстрація ТОВ на Модельному статуті та як зареєструвати ФОП в ДІЇ

Spread the love

На порталі ДІЯ вже певний час можна зареєструвати ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю) на Модельному статуті та ФОП (фізична особа — підприємець), поступово додавалися й інші функції (зміни ФОП, ліквідація ФОП), але законодавчо процедури були неврегульовані.

Починаючи із 16.07.2022 року діє Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у автоматичному режимі, який затверджений наказом Мін’юсту від 14.07.2022 р. № 2933/5/66 (далі — Порядок).

Порядок регулює процедуру реєстрації без участі держреєстратора, в автоматичному режимі таких дій:

держреєстрація ФОП (безоплатно) — за посиланням в ДІЇ містяться прості інструкції і роз’яснення щодо реєстрації)

держреєстрація змін до відомостей про ФОП, що містяться в ЄДР (крім змін до реєстраційного номеру облікової картки платника податків, даних паспорта громадянина України) (адмінзбір 190 грн. можна сплатити онлайн);

держреєстрація припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням (безоплатно);

держреєстрація створення ТОВ (безоплатно), що діє на підставі модельного статуту, засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками якого є громадяни України, яким присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (тобто через ДІЮ реєструються ТОВ тільки на підставі Модельного статуту і за умови, що у засновників паспорта ID та створено електронний цифровий підпис).

Заяву формує заявник на Порталі Дія після проходження ним ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу заявника.

Там же на Порталі Дія заявник за деякі дії сплачує адміністративний збір.

Програмне забезпечення Єдиного державного реєстру здійснить:

— держреєстрацію в автоматичному режимі без участі держреєстратора шляхом внесення відповідного запису до ЄДР;

— генерування в автоматичному режимі коду доступу до результатів надання електронної публічної послуги з державної реєстрації з подальшим його надісланням до Порталу Дія для забезпечення відповідного доступу заявника.

При автоматичній реєстрації Виписки формуються в електронному кабінеті користувача ДІЇ в розділі «Замовлені послуги» >розділ «Отримані документи».

 

Добавить комментарий