19.03.2024

Сплячі ФОП припиненні раніше 3 червня, мають право на списання ЄСВ

Spread the love
Сплячі ФОПи, які перебували у стадії припинення до 3 червня, мають право на списання ЄСВ, – Мінфін
Мінфін наголосив, що списання боргу з ЄСВ поширюється на підприємців, які перебували в стані припинення до 3 червня.

Нагадаємо, що ще з 3 червня 2020 р. у сплячих ФОПів з’явилася можливість списати борг з ЄСВ, який виник з 2017 року. Проте така можливість стосується тільки загальносистемників і лише тих, які не отримували доходів з 2017 року (тобто, дійсно, «сплячих»). Строк подання заяви та документів закінчився 31 серпня.

А от фахівці Мінфіну у своєму роз’ясненні від 26.08.2020 року №11220 надали відповідь ДПС щодо правомірності списання боргів з ЄСВ у сплячих ФОПів, які перебували в стадії припинення до набрання чинності Закону №592.

Так от у відповіді податківцям Мінфін навів норми п. 9-15 Закону №2464 та на його підставі зробили висновок:

1.Для списання боргу ФОПу слід дотримуватися вимог п. 9-15 Закону №2464 та строків подання відповідних заяв та документів (протягом 90 к.дн. з 3 червня 2020 року).
2. При цьому ФОПи, які знаходилися у стадії припинення до набрання чинності Закону №592 мають право на списання боргу з ЄСВ.

Від себе зауважимо, якщо комусь з таких ФОП було відмовлено у списанні наразі вже не має практичної можливості подати заяву знову, оскільки вже пройшли всі строки. Останнім днем для подання було 31 серпня.

Рекомендуємо повторно письмово звернутися до податкової з проханням переглянути рішення, у зв’язку із отриманням роз’яснення Мінфіну. Може податковий орган прислухається до висновку Мінфіну та змінить свою думку.

В іншому разі ФОПу можна вирішити цю проблему тільки звернувшись до суду.

Джерело: news.dtkt.ua