19.03.2024

Оподаткування криптовалют. Оподаткування операцій з обміну криптовалют

Spread the love

Я займаюсь обміном криптовалюти онлайн, у зв’язку з цим, на моїх банківських картках великі обороти в місяць. Процес обміну відбувається на спеціальній торгівельній площадці, на яку мені надходять замовлення на обмін. Я отримую гроші на приватну банківську карту або пересилаю гроші на карту іншої людини, в залежності від того, яке замовлення надходить (покупка чи продаж валюти).

Виникають такі питання:
1. Як можна легалізувати свою діяльність, щоб у банка не було питань?
2. Як відкрити ФОП під таку діяльність?
3. Як обрати правильний КВЕД?
4. Що необхідно зробити, щоб в дохід враховувалися не всі надходження, а тільки реальний дохід?

Дамо відповідь на дані запитання.

1. Як можна легалізувати свою діяльність, щоб у банка не було питань?

Відразу зауважимо, що на сьогоднішній день діяльність, пов’язана з криптовалютою законодавчо не врегульована. В Індивідуальній податковій консультації № 4907/ІПК/ 9900-04-04-02-09 від 30.11.2020 року зазначено:

«На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.
Разом з тим довідково повідомляємо, що з метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано проекти законів…».

Особисті картки фізичної особи не можна використовувати для підприємницької діяльності.
Відповідно до абз. 2 п. 14 розд. І Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. № 492:
«Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності».

Чинне законодавство не зобов’язує суб’єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб відкривати рахунок у банку, проте у даному випадку є така необхідність, адже потрібно внести реквізити поточного рахунку ФОПа на спеціальній торгівельній площадці.
За допомогою поточного рахунка фізична особа — підприємець може здійснювати розрахунки з іншими суб’єктами господарювання (фізичними та юридичними особами) у безготівковій формі.

Для зниження ризику та легалізації доходів потрібно:

1) зареєструвати ФОП;
2) відкрити поточний рахунок ФОПа в банку;
3) вибрати систему оподаткування (загальну або спрощену систему);
4) задекларувати дохід.

«Як легалізувати майнінг криптовалюти та сплачувати податки» (ознайомитись тут).

2. Як відкрити ФОП під таку діяльність?

Відкриття ФОП відбувається у звичайному порядку (відповідно до Закону № 755), є 4 способи:

— через державних реєстраторів (безкоштовно);
— через Центр надання адміністративних послуг;
— через нотаріуса (незважаючи на те, що держреєстрація ФОП безкоштовна, потрібно буде заплатити за послуги нотаріуса);
— самостійно через сервіс «Дія» (потрібно обов’язково мати електронний цифровий підпис (ЕПЦ) та паспорт в форматі іd-картки).

3. Як обрати правильний КВЕД?

Види діяльності фізичної особи – підприємця обираються відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності. На нашу думку, для даного виду діяльності підпадають наступні КВЕДи («Мінфін щодо оподаткування операцій з криптовалютами» ознайомитись тут):
64.19 «Інші види грошового посередництва»
66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» (обираючи даний КВЕД потрібно пам’ятати про те, що він ЗАБОРОНЕНИЙ на єдиному податку)

Як обрати КВЕД на єдиному податку див. за посиланням «Що заборонено на єдиному податку»
Відповідно до п. 291.5. Податкового кодексу України:
«Не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп:
2) обмін іноземної валюти;
6) діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III цього Кодексу».

4. Що необхідно зробити, щоб в дохід враховувалися не всі надходження, а тільки реальний дохід?

Для того, щоб оподаткувати реальний дохід, а не всі надходження необхідно:

— мати посередницькі договори (наприклад, доручення, комісії);
Відповідно до п. 292.4. Податкового кодексу України: «У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента)».
— декларувати тільки свою комісію.
Ознайомитися з іншими статтями щодо криптовалюти можна тут «ДПС наполягає на оподаткуванні доходів від криптовалюти та їх декларуванні»

Добавить комментарий