19.03.2024

Розблокування податкових накладних через суд, як примусити податкову зареєструвати податкову накладну? Зразки заяв (в суд, ДПС, ДВС, ін.)

Spread the love

 

З блокуванням податкових накладних стикається більшість платників податку на додану вартість. Проте отримання судового рішення про зобов’язання зареєструвати податкову накладну, не гарантує її реєстрацію.
Пропонуємо алгоритм дій та зразки документів / заяв про примусове виконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної.

Перед тим як отримати рішення суду про розблокування податкової накладної ви пройшли етапи:

— надання Пояснень та копій документів для розблокування податкової накладної;
— оскарження до ДПС рішення про відмову в реєстрації податкової накладної;
— подання Позову до суду щодо скасування рішення ДПС про відмову в реєстрації податкової накладної.

Дійшовши до етапу отримання позитивного рішення апеляційної інстанції, подбайте, щоб у вас було рішення з відміткою про набрання законної сили.

Тепер вам треба переходити до заходів примусу ДПС України виконати рішення суду про реєстрацію податкової накладної.

Так як невиконання рішення суду податковою стало усталеною практикою, тому реєстрація податкової накладної за рішенням суду потребує значних додаткових зусиль від платників.

Отже, розглянемо заключний етап розблокування податкової накладної через суд. Для розблокування податкових накладних за рішенням суду пропонуємо вам наступні заходи.

1. Отримуємо Виконавчий лист про зобов’язання зареєструвати податкову накладну.

Для цього треба направити до суду першої інстанції цінним листом з описом Заяву про видачу виконавчого листа.

Заява про видачу виконавчого листа
Заява про видачу виконавчого листа

Скачати: Заява про видачу виконавчого листа про зобов’язання зареєструвати податкову накладну

2. Крім примусового виконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної варто використовувати способи «лагідного» примусу.

Як показує практика наведені дії завжди призводили до позитивного результату і не потребували застосування радикальних заходів (штрафів, кримінальних проваджень, судового контролю).

Але враховуючи, що ПДВ це політичний податок, то і поведінка податківців може змінюватися разом з політичним керівництвом і треба мати в арсеналі всі засоби впливу.

Отже, треба комплексно вирішувати питання і паралельно добровільним засобам спонукання виконати рішення суду, направляти документи виконавцям.

Серед варіантів спонукання добровільного виконання рішення:

— безпосередньо звернутися до органу ДПС з вимогою і доданим до неї виконавчим листом,
— звернутися до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення,
— скористатися інтерактивним сервісом «Пульс» чи Урядовою «гарячою лінією» 1545 (на 1545 направити можна тільки через сайт, зареєструвавшись на ньому)
— подати скаргу бізнес-омбудсмену.

Пропонуємо наш варіант звернення до ДПС України, Мінфіну (направляємо рекомендованим листом), на Пульс податкової і на Урядову гарячу лінію (направляємо в електронному вигляді).

Скарга щодо невиконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної
Скарга щодо невиконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної
Скарга щодо невиконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної
Скарга щодо невиконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної

 

Скачати: Зразок Скарга щодо невиконання рішення суду про реєстрацію податкової накладної.

Корисна стаття: Як дізнатися чому не приймають Таблицю даних? — ЗРАЗОК Запиту на отримання публічної інформації та Адвокатського запиту про причини неврахування Таблиці 

Чи оскаржувати заблоковану Податкову Накладну (ПН) через суд чи до ДПС України?

3. Паралельно направляємо до виконавчої служби Заяву про примусове виконання рішення адміністративного суду про реєстрацію податкової накладної.

Строк:  протягом трьох років (ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження»), але не забувайте про обмеження п.198.6 Податкового кодексу України в 365 днів (нижче роз’яснюємо цей аспект)

Перелік документів:  Заява і Виконавчий лист (ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження»).

Куди подавати:  Заява про примусове виконання рішення подається до відділу примусового виконання рішень Департаменту ДВС Мін’юсту, оскільки лише він забезпечує примусове виконання судових рішень стосовно центральних органів виконавчої влади, до яких належить і ДПС України.

Заява направляється цінним листом з описом на поштову адресу Департаменту ДВС Мін’юсту: 01601, м. Київ, вул. вулиця Архітектора Городецького, буд. 13.

Заява до виконавчої служби про примусове виконання рішення адміністративного суду про реєстрацію податкової накладної
Заява до виконавчої служби про примусове виконання рішення адміністративного суду про реєстрацію податкової накладної

 

Скачати Зразок: Заява до виконавчої служби про примусове виконання рішення адміністративного суду про реєстрацію податкової накладної

Для ефективної роботи виконавчої служби треба контролювати роботу виконавця, наполягати, щоб до ДПС України застосовували всі заходи примусу: штраф, кримінальна відповідальність.

Для цього треба спонукати виконавця винести відносно ДПС України постанову про накладення штрафу за невиконання постанови державного виконавця та встановлення повторної вимоги про виконання судового рішення і попередження про кримінальну відповідальність за невиконання судового рішення.

Для отримання такої постанови треба попрацювати за виконавця та отримати від податкового органу підтвердження відсутності поважних причин, які перешкоджають виконанню ними судового рішення.

Для збирання належних та допустимих доказів щодо бездіяльності посадових осіб ДПС України платнику доречно направити ряд адвокатських запитів, або запитів про надання публічної інформації (усі вони підлягають розгляду протягом 5 робочих днів з дня отримання) щодо вхідного номеру судового рішення та постанови про відкриття виконавчого провадження, переліку структурних підрозділів ДПС України, виконавців цих документів, копій відповіді ДПС України, яка надіслана на адресу державного виконавця щодо виконання його постанови, положень про відповідні структурні підрозділи (виконавців), наказів з кадрових питань про призначення посадових осіб, які очолюють структурні підрозділи відповідальні за виконання судового рішення, а також про прийняті такими посадовими особами рішення.

Потім змусити виконавця винести таку постанову шляхом оскарження його бездіяльності до його керівника — директора департаменту ДВС.

4. Судовий контроль в адмінсправах за виконанням рішення суду з реєстрації податкових накладних.

Суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов’язати суб’єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалено судове рішення, подати в установлений судом строк звіт про виконання судового рішення (ст. 382 КАС).

Забезпечення судового контролю, бажано вчиняти під час судового оскарження рішення ДПС про відмову зареєструвати податкову накладну, але судова практика свідчить, що суди відмовляють у встановленні судового контролю, вважаючи його передчасним. Тому ініціювати судовий контроль доцільно після здійснення виконавчих заходів.

Встановлення судового контролю є правом суду, а не його обов’язком.

Для цього потрібно довести суду наявність підстав вважати, що за відсутності судового контролю рішення суду залишиться невиконаним або для його виконання доведеться докласти значних зусиль.

Підтвердженням неможливості у загальному порядку виконати рішення суду можуть бути матеріали виконавчого провадження, відповідно до яких дії державного виконавця не забезпечили належного виконання рішення суду.

Процедура встановлення судового контролю передбачає подання до суду першої інстанції заяву про встановлення судового контролю за виконанням судового рішення в адміністративній справі. Її радимо подавати разом із доказами невиконання рішень суду контролюючим органом та ігнорування ним скарг та заяв.

Такими доказами можуть бути:

— постанова про відкриття виконавчого провадження;
— постанова держвиконавця про накладення штрафу на боржника у зв’язку з невиконанням судового рішення;
— акти про порушення, складені держвиконавцем, і його звернення до органів досудового розслідування з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення;
— інші матеріали виконавчого провадження;
— копії надісланих скарг до ДПС про невиконання рішення суду.

Частину мотивування такої заяви можна сформулювати так: «Європейський Суд із прав людини звертав увагу, що судове та виконавче провадження є першою та другою стадіями в загальному провадженні (рішення в справі “Скордіно проти Італії” (Scordino v. Italy). Таким чином, виконання рішення не відокремлюється від судового розгляду й провадження повинно розглядатися загалом (рішення в справі “Сіка проти Словаччини” (Sika v. Slovaki) (п.п. 24—27) № 2132/02 від 13.06.2006 р., пп. 18 рішення “Ліпісвіцька проти України” № 11944/05 від 12.05.2011 р.).

Крім того, у рішеннях Європейського Суду з прав людини в справах “Бурдов проти Росії” від 07.05.2002 р., “Ромашов проти України” від 27.07.2004 р., “Шаренок проти України” від 22.02.2004 р. зазначається: право на судовий захист було б ілюзорним, якби правова система держави дозволяла, щоб остаточне зобов’язувальне рішення залишалося бездієвим на шкоду одній зі сторін; виконання рішення, винесеного будь-яким судом, має вважатися невід’ємною частиною судового процесу.

Держава несе відповідальність за виконання остаточних рішень, якщо чинники, які затримують чи перешкоджають їх повному й вчасному виконанню, перебувають у межах контролю органів влади (рішення в справі “Сокур проти України” (Sokur v. Ukraine) № 29439/02 від 26.04.2005 р., та в справі “Крищук проти України” (Kryshchuk v. Ukraine) № 1811/06 від 19.02.2009 р.).

Аналіз зазначених вище рішень Європейського Суду з прав людини свідчить про те, що з метою забезпечення права особи на ефективний судовий захист в адміністративному судочинстві існує інститут судового контролю за виконанням судового рішення. Судовий контроль — це спеціальний вид провадження в адміністративному судочинстві, відмінний від позовного, що має спеціальну мету та полягає не у вирішенні нового публічно-правового спору, а в перевірці всіх обставин, що перешкоджають виконанню такої постанови суду та відновленню порушених прав особи-позивача.

Згідно зі ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України. Суб’єктами, на яких поширюється обов’язковість судових рішень, є всі органи державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, посадові чи службові особи й громадяни.

Відповідно до статті 370 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, яке набрало законної сили,є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, установлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або, за принципом взаємності, — за її межами.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Із наведеного слідує: рішення суду, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи. Це забезпечується в першу чергу через примусове виконання судових рішень відповідно до Закону України “Про виконавче провадження”. Судовий контроль у формі зобов’язання подати звіт також є формою забезпечення виконання судових рішень.»

Наступним кроком у реалізації механізму судового контролю є розгляд у судовому засіданні звіту про виконання рішення суду.

За наслідками розгляду такого звіту суб’єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може:

— установити новий строк подання звіту;
— накласти на керівника суб’єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення (тобто на очільника податкової), штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 49 620 грн. до 99 240 грн. у 2022 році), до того ж половину суми штрафу стягують на користь позивача, іншу половину — до Держбюджету.

Питання про накладення штрафу вирішується за клопотанням позивача або за ініціативою судді у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Ухвалу суду про накладення штрафу, що набрала законної сили, направляють для виконання до державної виконавчої служби, а з наступного дня після набрання ухвалою законної сили на суму заборгованості без додаткового рішення суду нараховується пеня в розмірі 3% річних з урахуванням індексу інфляції.

5. Процедурні обмеження:

— строк включення ПДВ до ПК складає 1 рік після набрання рішення суду законної сили;

— наявність реєстраційного ліміту в період реєстрації ПН за рішенням суду.

Згідно п.198.6 Податкового кодексу України строк включення ПДВ до податкового кредиту (на підставі зареєстрованих податкових накладних) складає 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

У випадку зупинення реєстрації податкової накладної перебіг строків переривається на період зупинення (зміни діють з 01.01.2022 згідно із Законом № 1914-IX від 30.11.2021).

Тобто фактично у підприємства є 1 рік після набрання рішення суду законної сили для того, щоб змусити податкову зареєструвати податкову накладну.

Відповідно до п. 19 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246 (далі – Порядок №1246) податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДПС відповідного рішення).

Пунктом 20 Порядку № 1246 передбачено, що в разі надходження до контролюючого органу рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації ПН/РК, яке набрало законної сили, такі ПН/РК реєструють після проведення перевірок, визначених п. 12 Порядку № 1246. Такі перевірки здійснюються в автоматичному режимі, але варто звернути увагу, щоб був достатній реєстраційний ліміт.

6. Повернення судового збору за адміністративним позовом щодо реєстрації податкової накладної.

Для стягнення судового збору з відповідачів: ДПС України та ГУ ДПС області треба подати заяву до відповідного територіального відділення казначейства. До Заяви в казначейство додається Виконавчий лист про стягнення судового збору та документ про сплату судового збору.

Повернення судового збору регулюється Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 р. № 845.

Заява до казначейства про стягнення судового збору з податкової служби
Заява до казначейства про стягнення судового збору з податкової служби

 

Заява до казначейства про стягнення судового збору з податкової служби
Заява до казначейства про стягнення судового збору з податкової служби

 

Скачати Зразок: Заява до казначейства про стягнення судового збору з податкової служби

Враховуючи, що відповідачами в справах про розблокування податкових накладних є і центральний податковий орган, і регіональні, то і судовий збір стягується з обох відповідачей.

Вище навередено Зразок заяви на стягнення судового збору з ДПС України, аналогічна заява подається до обласного казначества на стягнення судового збору з обласного управління ДПС.

Добавить комментарий