28.03.2024

ДПС наполягає на оподаткуванні доходів від криптовалюти

Spread the love

В ДПС констатують, що на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Проте це не заважає податківцям відповідати на запити платників податків та формувати ним індивідуальні податкові консультації.

Приміром в ІПК від 30.11.2020 р. № 4907/ІПК/99-00-04-04-02-09 особа вказує, що займається майнінгом криптовалют, в результаті чого отримала біткоїни в електронному вигляді на свій крипто-гаманець. Тому поцікавилася в ДПС питанням порядку оподаткування операцій з криптовалютою та їх декларуванням в декларації про майновий стан і доходи.

Податківці відсилають до пп. 168.2.1 ПКУ, за яким платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року.

Однак все ж погоджуються, що за нормативними документами, які діють на сьогодні, відображення в податковій декларації наявності у платника податків криптовалюти в крипто-гаманці чинним законодавством не передбачено. Водночас, при отриманні доходів від операцій з криптовалютою зазначені доходи відображаються у розділі ІІ податкової декларації.

В іншій ІПК від 02.12.2020 р. № 4928/ІПК/99-00-04-05-03-06 у податківців відповідь дещо розширена.

З їх позиції дохід, отриманий фізичною особою — резидентом від продажу криптовалюти іншій фізичній особі — резиденту, включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід з відповідним оподаткуванням. А коли дохід виплачує фізична особа — нерезидент, тоді такий дохід вважають іноземним та оподатковують ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Добавить комментарий