28.03.2024

Міністерство фінансів України щодо оподаткування операцій з криптовалютами

Spread the love

Майнінг та операції з криптовалютою отримують в Україні дедалі більше прихильників. Тому Мінфін вирішив відрегулювати ринок криптовалюти шляхом надання узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування криптовалюти в України.

 З цією метою було створено робочу групу при Мінфіні, яка почала розробку такої консультації. До членів групи було включено крім представників Мінфіну також адвокатів, бізнесменів, власників «Bitcoin-ферм», які мали можливість висловити свою думку щодо оподаткування криптовалюти в Україні. Під час чергового засідання було обговорено шляхи розв’язання проблемних питань щодо оподаткування криптовалюти.

Представники Мінфіну хотіли почути думку учасників ринку щодо того, як правильно визначити поняття «криптовалюта», за якою ставкою оподатковувати операції з криптовалютою. Думка учасників робочої групи розділилася поміж «віртуальним активом» та «цифровим активом».

Цікавим питанням став факт визнання криптовалюти товаром чи послугою, оскільки положення чинного ПКУ прив’язують оподаткування саме до оподаткування товарів або послуг. Представники Мінфіну зауважили, що криптовалюту та операції з нею не слід оподатковувати ПДВ, оскільки буде складно реєструвати податкові накладні, ставити ПДВ з операцій з криптовалютами на бюджетне відшкодування. Позиція Мінфіну була чітка щодо того, як оподатковувати криптовалюту і який класифікатор виду економічної діяльності слід зазначати щодо операцій з криптовалютою. Найбільш підходящим КВЕД є 64.19 «Інші види грошового посередництва», який найбільше відображає суть операцій з криптовалютами. Аналогічну позицію висловив Держстат, який в своєму листі від 05.10.2018 р. № 14.4-09/435-18 зазначив: «Питання щодо класифікації діяльності із «майнінгу» криптовалют відповідно до NACE неодноразово порушувалося і було предметом обговорення експертів Робочої групи статистичної організації Європейської Комісії (Євростат) з питань класифікацій. Наразі експерти рекомендують класифікувати діяльність із «майнінгу» та реалізації криптовалют у позиції 64.19 «Інші види грошового посередництва», торгівлі (обміну) криптовалютами — у позиції 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

Водночас слід визнати, що КВЕД — це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків для них. Код виду діяльності не є критерієм для виконання умов, передбачених нормативними актами, і при застосуванні нормативних актів чи контрактів є припущенням, а не доказом. Будь-яке використання КВЕД не для статистичних потреб (адміністративних або нормативних) здійснюють самі користувачі за власними правилами, відповідаючи за це та належно пояснюючи таке використання.

За таких обставин операції фізичних осіб з купівлі-продажу криптовалюти слід оподатковувати за ставкою 18 % — податок на доходи з фізичних осіб та 1,5 % — військовий збір. Тому учасники робочої групи щодо оподаткування криптовалюти при Мінфіні висловили побоювання, що така ситуація призведе до того, що майнери криптовалюти, які на сьогодні зареєст­ровані як фізичні особи — підприємці та сплачують 5 % єдиного податку, змушені будуть піти «в тінь» або змінити Україну на більш привабливу юрисдикцію, оскільки здійснення «Іншого грошового посередництва» на єдиному податку заборонено чинним ПКУ.

Доцільнішим у такому випадку було б прийняти кілька законів, наприклад «Про цифрові активи» або «Про віртуальні активи», які б надали визначення поняттю «крипто­валюта» та одразу встановили пільгову ставку податку для таких операцій, наприклад 0 — 5 %. Тоді б майнери криптовалюти були зацікавлені у легалізації своєї діяльності, щоб привело б до того, що більша кількість майнерів здійснювала свою діяльність легально. Пізніше можна було б підняти ставку податку, оскільки ринок криптовалюти мав би достатньо впливових гравців, які б не захотіли піти знову «в тінь».

Добавить комментарий