28.03.2024

Допомога ФОП по безробіттю у зв’язку з карантином не оподатковується

Spread the love

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 07.08.2020 р. N 3247/ІПК/99-00-04-05-03-06

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення щодо оподаткування допомоги по частковому безробіттю і в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні повідомив, що отримав у червні 2020 року від Ірпінського міського центру зайнятості допомогу по частковому безробіттю.

У платника постало питання оподаткування доходу у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначено статтею 471 розділу VIII Закону України від 05 липня 2012 року N 5067-VI «Про зайнятість населення» (далі — Закон N 5067).

Частиною дев’ятою статтею 471 Закону N 5067 передбачено, що розмір, порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року N 306.

Оподаткування доходів фізичних осіб — платників єдиного податку визначено главою 1 розділу XIV Кодексу.

Так, згідно з п. 292.1 ст. 292 Кодексу доходом для фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, до складу доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку також не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм (частина четверта п. 292.11 ст. 292 Кодексу).

Отже, оскільки дохід отриманний фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, не пов’язаний з результатом від здійснення господарської діяльності такого підприємця, то такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податків — фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу.

Пунктом 163.1 статті 163 Кодексу визначено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 Кодексу встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, суми страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом (підпункт 165.1.1 пункт 165.1 статті 165 Кодексу).

Підпунктом 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Разом з цим, з 29 травня 2020 року набрав чинності Закон України від 13 травня 2020 року N 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до Кодексу в частині звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Так, у розділі XX «Перехідні положення» Кодексу підрозділ 1 доповнено, зокрема, пунктом 13, відповідно до якого на період з 2 квітня 2020 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 471 Закону N 5067.

Крім того, у підрозділі 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу пункт 161 доповнено підпунктом 1.10, згідно з яким звільняються від оподаткування військовим збором доходи, зазначені в пункті 13 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Враховуючи зазначене, дохід платника податку у вигляді допомоги по частковому безробіттю з 2 квітня 2020 року на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, який виплачується (надається) такому платнику відповідно до ст. 471 Закону N 5067, звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

При цьому юридична особа, яка виплачує допомогу по частковому безробіттю на період карантину фізичній особі, повинна виконати функції податкового агента, зокрема в частині відображення зазначеного доходу у податковому розрахунку за формою N 1ДФ.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.