28.03.2024

Як зареєструвати ТОВ в Кременчуці

Spread the love

1. Порядок реєстрації ТОВ 2022

Реєстрація ТОВ, що для Кременчука, що для України однакова і регулюються наступними нормативно-правовими актами:

Закон України від 06.02.2018 р. № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі – ЗУ Про ТОВ)
Закон України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі – ЗУ Про держреєстрацію);
Постанова КМУ від 27.03.2019 р. № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», якою затверджено модельний статут і порядок реєстрації (далі – Постанова Про модельний статут);
наказ Міністерства юстиції України від 19 травня 2020 року № 1716/5 «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зареєстрований в Міністерствіюстиції України 20 травня 2020 року за № 454/34737 (далі – Наказ № 1716/5).

1.1. Хто реєструє :

1. Державний реєстратор місцевої адміністрації (в м. Кременчук це Департамент державної реєстрації виконавчого комітету Кременчуцької міської ради https://kremen.gov.ua/?view=single-str&dep-id=16).
2. ЦНАП (передає документи в Департамент державної реєстрації) https://cnap-kremen.gov.ua/poslugi/posluga/89.
3. Нотаріус (в Кременчуці на зараз ці дії здійснюють лише два нотаріуси Дощенко О.В., Веселовський А.Г.).
4. Портал ДІЯ (тільки для ТОВ на модельному статуті, у засновника повинен бути паспорт ID) https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-tov-na-pidstavi-modelnogo-statutu.

1.2. Де реєструють:

Реєстрація ТОВ (товариства з обмеженою відповідальністю) проводиться у будь-якого реєстратора в межах області місцезнаходження юридичної особи (ч.2 ст. 4 ЗУ Про держреєстрацію). Тобто ви можете подати документи до реєстратора м. Кременчука, реєструючи ТОВ з адресою в м. Полтаві.

1.3. Хто подає документи:

Документи повинні подавати всі засновники разом, або особа по нотаріальній довіреності від засновників. Мати з собою паспорт.

1.4. Які дані треба знати, щоб підготувати реєстраційні документи для ТОВ:

1) найменування ТОВ українською мовою — не повинно повторюватися з існуючими в ЄДР https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search; якщо ТОВ будете займатися зовнішньоекономічною діяльністю, то доцільно визначити і англійською мовою найменування;
2) місцезнаходження — місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку (ст. 93 ЦКУ). Можна купити юридичну адресу в Кременчуці або зазначити адресу засновника, якщо немає офісу. Якщо буде змінюватися місцезнаходження, то необхідно буде змінювати і в ЄДР.
3) розмір статутного капіталу – законодавчих мінімальних і максимальних сум не встановлено, враховуйте господарські потреби ТОВ. Як формується СК (кошти, нерухомість, інше);
4) розподіл часток засновників в статутному капіталі;
5) паспорт, код засновників (якщо назви вулиць мінялися при декомунізації, то можливо краще змінити і в паспорті назву вулиці)
6) види діяльності (КВЕД http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html), який основний КВЕД;
7) паспорт, код керівника (чи потрібні додаткові обмеження);
8) телефон, електронка ТОВ, сайт (якщо є; ця інформація буде в публічному доступі, що дозволить контрагентам легше вас знаходити);
9) чи потрібно подавати заяву платника ПДВ, Єдиний податок (ЕП)?

2. Реєстрація ТОВ 2022 документи

При реєстрації ТОВ необхідно реєстратору подати:
1) Статут – обов’язково нотаріально засвідчується підпис на Статуті.
2) Протокол (або Рішення якщо засновник один) – не потрібно нотаріально засвідчувати.
3) Заява форма 2 затверджена Наказом № 1716/5 – підписують всі засновники (якщо більше одного, то форма не передбачає місце, тому розписуються на вільному полі знизу; https://minjust.gov.ua/m/formi-zayav-u-sferi-derjavnoi-reestratsii-yuridichnih-osib-fizichnih-osib-pidpriemtsiv-ta-gromadskih-formuvan).
4) Нотаріальна копія паспорта – у випадку, якщо паспорт не ID карткою.

Статут і Протокол необхідно робити в двох екземплярах, один – подається реєстратору, один – залишається ТОВ.

3. Реєстрація ТОВ онлайн

Які важливі нюанси:
— реєстрація ТОВ онлайн наразі можлива тільки для Модельного статуту;
— у засновника повинен бути КЕП (кваліфікований електронний підпис), його можна зробити безкоштовно, якщо ви клієнт Приватбанку, на веб сайті Приват24 (не додаток, а саме на веб сайті), або в податковій інспекції, або в інших центрах сертифікації ключів, перелік за посиланням https://czo.gov.ua/ca-registry;
— у засновника повинен бути паспорт ID картка.

Не зважаючи на якісний варіант Модельного статуту, на сьогоднішній день, на жаль, він не має широкої практики, не всі контрагенти адекватно сприймають такі ТОВ, є складнощі при участі в тендерах, банківських послугах.
Тому обираючи такий варіант створення ТОВ враховуйте, чи не буде в подальшому у вас труднощів при роботі з партнерами.
В той же час, якщо терміново треба створити ТОВ, а засновник фізично не може прибути до реєстратора в область місцезнаходження ТОВ, то можна зареєструвати онлайн ТОВ на Модельному статуті, а потім перейти на власний статут. При цьому враховуйте, що зміни до установчих документів ТОВ вимагатимуть більших витрат ніж перша реєстрація, так як додатково сплачуватиметься адміністративний збір (680 грн. – у 2021 р.) і нотаріально засвідчуються підписи на Статуті і Протоколі.

Зареєструвати онлайн ТОВ на Модельному статуті можна на сервісі ДІЯ, де просто і доступно організовано весь процес, ви просто йдете за посиланнями і відповідаєте на питання https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-tov-na-pidstavi-modelnogo-statutu.

4. Реєстрація ТОВ в податковій, ПФ, статистиці потрібна? Зареєстрували ТОВ, що далі?

Після отримання документів реєстратор видає вам Опис, в якому перераховуються всі подані вами документи і зазначається код доступу (по якому ви та інші особи, яким ви надаватимете Опис (код доступу) зможуть побачити Статут та Виписку).
За результатами розгляду документів реєстратор протягом 24 годин (враховуються робочі дні) реєструє ТОВ у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР), тобто в ЄДР ваша ТОВ з’являється наступного дня з власним кодом ЕДРПОУ.
Яка реєстрація ТОВ в податковій, пенсійному фонді, органах статистики? На сьогодні ніяких окремих реєстраційних дій робити не потрібно, реєстратор автоматично направляє в електронному вигляді всім цим органам інформацію про створення ТОВ (в том числі заяву на ПДВ, ЄП) і тільки чекає електронного підтвердження, і тільки після електронного підтвердження від податкової, пенсійного фонду і статистики формується ваш основний реєстраційний документ – Виписка.
Виписка видається в паперовій формі і доступна в електронній вигляді за кодом доступу на сайті ЄДР в результаті надання адміністративних послуг.

Після отримання Виписки для діяльності ТОВ потрібно буде:
1) зробити печатку (незважаючи на її необов’язковість, без печатки вам важко буде працювати);
2) відкрити поточний рахунок в банку (вам потрібно буде Опис, Виписка, Статут, Протокол, Наказ на призначення директора);
3) зробити КЕП для ТОВ.

5. Реєстрація ТОВ ціна

Підсумуємо тепер в яку суму нам обійдеться відкрити ТОВ на власному (не модельному) статуті із залученням юриста:
1) Юридичні послуги по підготовці документів (Статут, Протокол, Заява) – від 2000 грн.
2) Нотаріальне засвідчення Статуту – від 500 грн.
3) Нотаріальне засвідчення копії паспорту засновника (якщо не ID картка) – від 150 грн.
4) Печатка – від 350 грн.
5) КЕП – безкоштовно, або від 300 грн.
Всього: 3300 грн.

Ознайомитися з нашими цінами можна тут.

Актуальна інформація щодо подання відомостей про бенефіціарів в 2021 році тут.

Корисні посилання тут.

Добавить комментарий