29.03.2024

Як притягти до відповідальності працівника за шкоду, крадіжку на підприємстві

Spread the love

Працівник заправляє власне авто службовою карткою на пальне. Яка існує відповідальність? 

  1. Обов’язково взяти письмове пояснення у працівника.

Також документально треба підтверджувати нестачу (акт інвентаризації, інші підтверджуючі бухгалтерські документи)

  1. Існують такі види відповідальності:

2.1. Кримінальна відповідальність (ст. 185, ст. 191 Кримінального кодексу України):

Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

  1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, —

карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стаття 185. Крадіжка

  1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) —

карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

  1. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, —

карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2.2. Адміністративну відповідальність за дрібне розкрадання (ст. 51 КпАП):

Стаття 51. Дрібне викрадення чужого майна

Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати

тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб.

Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, —

тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (у 2020 році — 210,20 грн).

2.3. Звільнення працівника (п. 8 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України).

Роботодавець також може звільнити працівника за крадіжку, у разі наявності вироку суду або відповідної постанови про адміністративне правопорушення. Звільнити працівника можливо протягом місяця з дня ухвалення відповідного рішення.

2.4. Відшкодування відповідно до Кодексу законів про працю України.

Якщо винним у крадіжці визнали працівника підприємства, він має право добровільно погасити завданий підприємству збиток (ст. 130 КЗпП).

Якщо працівник не має можливості погасити всю суму відразу, її можна розбити на частини й утримувати з його зарплати. Розмір усіх утримань із зарплати не може перевищувати 20 % зарплати, що належить до виплати цьому працівникові (ст. 128 КЗпП). Загальний порядок визначення розміру відшкодування збитку встановлено ст. 135 КЗпП.

Примусове стягнення з винної особи вартості викраденого можливе тільки після рішення суду по цивільній справі про відшкодування шкоди, для чого роботодавцеві необхідно звернутись з цивільним