29.03.2024

Індивідуальна податкова консультація № 4907/ІПК/9900-04-04-02-09 від 31.11.2020 року щодо оподаткування операцій з криптовалютою та їх декларування

Spread the love

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула звернення щодо оподаткування операцій з криптовалютою та їх декларування та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні зазначив, що займається майнінгом криптовалют, в результаті чого отримав біткоїни в електронному вигляді на свій крипто-гаманець. Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання порядку оподаткування операцій з криптовалютою та їх декларування в декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація).

Порядок оподаткування отриманих фізичними особами доходів, зокрема визначення кола платників податку, об’єкта та бази оподаткування, ставки податку на доходи фізичних осіб (далі – податок), особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Кодексом встановлено, що фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи,  є платниками податку на доходи фізичних осіб  (далі – податок) та військового збору.

Порядок визначення бази оподаткування податком встановлений ст. 164 Кодексу, п. 164.1 якого передбачено, що базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених розділом IV Кодексу. При цьому загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. Водночас перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, визначено ст. 165 Кодексу.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу для податку, за ставкою 1,5 відсотка об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161  підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу. Звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою) (п.п. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).

Разом з тим, зауважуємо, що згідно ст. 99 Конституції України та ст. 192 Цивільного кодексу України законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

Разом з тим довідково повідомляємо, що з метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано проекти законів:

«Про обіг криптовалюти в Україні» (реєстраційний № 7183 від 06.10.201);

«Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» (реєстраційний № 7183-1 від 10.10.2017);

«Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні)» (реєстраційний № 7246 від 30.10.2017);

«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» (реєстраційний № 9083 від 14.09.2018);

«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» (реєстраційний № 9083-1 від 27.09.2018).

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами» (реєстраційний  №  2461 від 15.11.2019).

Щодо подання декларації.

Пунктом 49.2 ст. 49 Кодексу встановлено обов’язок  платника податків подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу.

Згідно із п.п. 168.2.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року.

Відповідно до підпунктів 170.11.1 та 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація).

Податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Кодексу).

При цьому чинним законодавством не заборонено подавати до контролюючого органу податкову декларацію за умови відсутності обов’язку  щодо такого подання.

Форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення затверджена наказом Міністерства фінансів України  від 02.10.2015 № 859 (зі змінами) (далі – Інструкція № 859).

Слід зазначити, що згідно норм Кодексу та Інструкції № 859 податкова декларація передбачає зазначення доходів платника податків у гривнях з копійками. Разом з тим, розділ VIII податкової декларації передбачає зазначення відомостей про власне нерухоме (рухоме) майно, що підлягає державній реєстрації.

 Отже, за нормативними документами, що діють на сьогодні, відображення в податковій декларації наявності у платника податків криптовалюти в крипто-гаманці чинним законодавством не передбачено. Водночас, при отриманні доходів від операцій з криптовалютою зазначені доходи відображаються у розділі ІІ податкової декларації.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Добавить комментарий